Corrola's Nagelhuys

Webecos

Wat is mijn huidconditie?

 

Het blijkt behoorlijk lastig te zijn om je huid goed te analyseren. Uit onderzoek blijkt dat vier van vijf de vrouwen niet in staat is haar eigen huidtype correct te bepalen. Wil je je huid gezond en mooi houden, dan is het essentieel om je huidtype te kennen. Immers, als je je huid verzorgt met producten die niet bij je huidtype passen, doet het weinig goeds voor je huid. Voor gezichtsverzorging worden de huidtypes ingedeeld in de volgende categorieën:

Normale huid

 

Een normale huid voelt zacht en soepel aan en heeft een gelijkmatige, egale teint zonder roodheid. De huid is niet vet en niet droog, de poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Er zijn geen irritaties en onzuiverheden (puistjes) zichtbaar. Ondanks dat de huid geen problemen heeft, is een juiste huidverzorging van belang om je gezicht in balans te houden en huidveroudering en rimpels tegen te gaan.

Vochtarme huid

 

De vochtarme huid voelt vaak ruw, minder soepel en trekkerig aan. Bovendien zijn er vaak droogtelijntjes en een glans zichtbaar. De huid verliest te veel vocht door een beschadiging van de huidbarrière. Gebrek aan vocht in de huid kan een belangrijke oorzaak zijn van huidproblemen. Je kunt ook last hebben van onzuiverheden, aangezien deze vaak veroorzaakt worden door huidvetten zoals talg en deze bij een vochtarme huid wel aanwezig kunnen zijn. Een vochtarme huid resulteert vaak in een droge huid. Verzorging van de vochtarme huid staat in het teken van hydratatie.

Droge huid

 

Bij een droge huid is de huidbarrière beschadigd en heeft de huid het natuurlijk vermogen om goed te functioneren verloren. De huid kan daardoor ruw, trekkerig en onprettig aanvoelen en schilferige plekjes, kloofjes en droogte rimpels vertonen. Het gezicht kan er ook dof en grauw uitzien. Bij een droge huid is het aantal vetten in de huid verlaagd, waardoor er in de bovenste huidlaag microscopisch kleine openingen ontstaan waardoor de huid te veel vocht verliest. De droge huid wordt daarom soms ook wel vetarme huid genoemd. Verzorging van de droge huid staat in het teken van het voeden en het herstellen van de natuurlijke beschermlaag van de huid.

Vette huid

 

Een vette huid is vaak een rechtstreeks gevolg van een verhoogde talgproductie. Het belangrijkste kenmerk van een vette huid is dat deze glimt en vettig aanvoelt. In de loop van de dag wordt dit steeds erger. Bij een vette huid zijn de poriën goed zichtbaar. Een vette gezichtshuid kan erg vervelend zijn, zeker wanneer het zich uit in puistjes, mee-eters of een glimmend gezicht. In dat geval wordt ook wel gesproken van een onzuivere huid.

Onzuivere huid

 

Een onzuivere huid kan verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is overtollige talgproductie. De talgproductie wordt vaak beïnvloed door je hormoonhuishouding. Tieners en zwangere vrouwen hebben hier eerder last van. De onzuivere huid herken je aan puistjes, mee-eters en verwijde poriën. Deze onzuiverheden vind je vaak op je voorhoofd, neus en kin (ook wel de T-zone genoemd) maar ze kunnen ook voorkomen op je wangen, hals, schouders, decolleté en ook op je rug.

Gecombineerde huid

 

De meeste mensen hebben een gecombineerde huid, met stukken die wat vetter zijn en wat drogere plekken. Bij een gecombineerde huid zijn de wangen droog, terwijl de huid bij het voorhoofd, neus en kin (ook wel de T-zone genoemd) vaak juist vetter aanvoelt. De poriën op de T-zone zijn vaak groter terwijl de poriën op de wangen juist verfijnd zijn. Bovendien kun je last hebben van mee-eters en kun je gedurende de dag last krijgen van een glimmende T-zone.

Gevoelige huid

 

De helft van de mensen heeft in zekere mate een gevoelige huid. Dit betekent dat de huid snel reageert op prikkels van buitenaf en meer uit balans is dan gewoonlijk, wat kan leiden tot overgevoeligheid en kleine irritaties. De huid is vaak dunner en heeft een fijnere structuur. Hierdoor resulteren deze prikkels vaker in reacties zoals roodheid en vlekken of een trekkerig gevoel. Een gevoelige huid geeft vaak extreme reacties op prikkels zoals op een temperatuurs- of weersverandering of op het opbrengen van cosmetica.

Ouder wordende huid vanaf 35 jaar

 

Bij de huid boven de 30 jaar kunnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar beginnen te worden. Zo ontstaan er fijne lijntjes op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, bij de mond en bij de ogen (ook wel kraaienpootjes genoemd). Dit wordt veroorzaakt doordat de collageen- en elastineproductie in het lichaam in deze periode vertraagt. Door het lagere collageen en elastine gehalte begint de huid slapper te worden. De belangrijkste oorzaak voor huidveroudering is UV-straling, dat het elastine in de huid afbreekt en waardoor het verouderingsproces versneld wordt.

Ouder wordende huid vanaf 50 jaar

 

 

Bij de huid boven de 50 jaar is het verouderingsproces vaak goed zichtbaar. Dit komt doordat de huid minder collageen en elastine bevat en het vermogen van de cellen om vocht vast te houden lager ligt. De huid is dunner en slapper en voelt vaak droog aan. Bovendien zijn er vaak rimpels en diepere lijnen zichtbaar en kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Tevens kan de huid wat doffer van kleur worden.